Voor grote aandoeningen naar het ziekenhuis of toch niet?

Als mens zijnde kun je te maken krijgen met tegenslagen. Je kunt ziek worden of last krijgen van bepaalde aandoeningen waarvoor je medische zorg nodig hebt. En niemand zit te wachten op een bezoek aan het ziekenhuis. Maar de vraag is of het ook altijd nodig is om naar het ziekenhuis te moeten. Want misschien zijn er ook wel andere mogelijkheden. In deze blog lees je alles over of je met grote aandoeningen naar het ziekenhuis moet of dat er ook andere oplossingen mogelijk zijn.

Ga eerst naar de huisarts

Wanneer je lichamelijke problemen hebt is altijd belangrijk om eerst naar de huisarts te gaan. De huisarts kan jou namelijk helpen om in kaart te brengen wat de oorzaak is van jouw klachten en welk behandelplan er nodig is om jouw klachten op te lossen. Daarnaast beheerst de huisarts jouw complete medische dossier en kent dus jouw medische voorgeschiedenis.

In de meeste situaties kan de huisarts jouw lichamelijk problemen prima behandelen. Zij het met medicatie of een kleine chirurgische ingreep. De huisarts mag namelijk vrij veel chirurgische ingrepen uitvoeren.

Doorverwijzing naar het ziekenhuis

Als je bij de huisarts bent en de huisarts weet niet goed wat hij/zij met jouw medische klachten aan moet dan zal de huisarts jou altijd doorsturen naar het ziekenhuis. Stel je hebt problemen met je darmen en de huisarts heeft al medicatie voorgeschreven alleen die werkt helaas niet, dan zal de huisarts je doorsturen naar een maag, darm en leverarts.

Deze specialisten hebben allemaal hun eigen vakgebied waar ze jarenlang op door gestudeerd hebben. De huisarts volgt een vrij algemene opleiding en heeft globaal een goede kennis van het menselijk lijf. De specialist zoals een cardioloog of een KNO-arts, weet specifiek van dat deel van het menselijk lijf heel erg veel.

Naar het ziekenhuis

Wanneer je door de huisarts doorverwezen wordt naar het ziekenhuis komt er een hoop op je af. Misschien ben je wel heel erg bang of nerveus voor bepaalde onderzoeken of uitslagen of je krijgt een diagnose die je wereld aardig op zijn kop zet. Dat kan en voor ieder mens is zo’n periode enorm slopend. Zowel mentaal als fysiek.

Wat wel belangrijk is om te beseffen is dat jouw huisarts altijd betrokken zal blijven, ook op de achtergrond. De huisarts blijft ‘regiehouder’ van jouw medische dossier. Als je dus tegen problemen aanloopt kun je altijd met jouw huisarts contact leggen en je verhaal en vragen daar neer leggen.

MEER TE WETEN KOMEN

huisartsen

Kleine aandoeningen

operaties