Welke operaties komen het meest voor?

Het menselijke lichaam is zeer bijzonder. Het menselijke lijf zit zo complex in elkaar, het is eigenlijk een wonderlijk geheel. Maar ieder mens zal te maken krijgen vroeg of laat met ziekte of tegenslagen. Je kunt door ouderdom ziekteverschijnselen krijgen of je krijgt te maken met een ongeluk. Eén ding is zeker, het menselijk lijf is sterk maar ook kwetsbaar. Gelukkig beschikken we over een goede gezondheidszorg die altijd zal proberen om je er weer bovenop te helpen. In deze blog lees je welke operaties het meeste voorkomen.

Wat is een operatie?

Misschien klinkt dit een beetje als een gekke vraag maar bij een operatie denken we al snel aan een spectaculaire operatiekamer met interessante computers, een anesthesist, dokter en een berg aan verpleegkundigen. Maar een operatie wil eigenlijk niets meer of minder zeggen dan dat er een ingreep aan het lichaam wordt gedaan.

Dat wil dus niet alleen zeggen dat een operatie uitgevoerd wordt in het ziekenhuis. Wanneer bijvoorbeeld een tandarts implantaten zet of een huisarts snijdt vetbulten weg, kun je dit ook beschouwen als een soort van mini operatie.

Grote operaties in het ziekenhuis

Een feit is dat wanneer je een operatie nodig hebt in het ziekenhuis dat het dan vaak de wat grotere operaties betreft. Als een huisarts het namelijk zelf kan oplossen zal hij/zij jou altijd doorverwijzen naar het ziekenhuis waar een specialist jou verder zal kunnen helpen. Vaak zijn het dan ook de grotere en complexe operaties die in het ziekenhuis plaatsvinden.

Deze operaties komen het meeste voor

Er zijn een aantal operaties die op grote schaal uitgevoerd worden in het ziekenhuis. Denk dan bijvoorbeeld aan hartoperaties zoals dotter en bypass behandelingen maar ook complexe breuken die operatief verholpen moeten worden. Gynaecologische ingrepen zoals baarmoederverwijderingen of keel en neusamandelen verwijden bij de KNO-arts. Deze handeling komen enorm veel voor.

Welvaartsziekten

Wat een zorgwekkende ontwikkeling is dat de meeste operaties die in het ziekenhuis uitgevoerd worden te maken hebben met welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten die ontstaan zijn door een verkeerde levensstijl. En dat is eigenlijk zonde want dit kan dus voorkomen worden. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zo voorkom je ellende!

MEER TE WETEN KOMEN

huisartsen

Kleine aandoeningen

grote aandoeningen