De huisartsen in opleiding, mogen die alles doen?
Huisarts word je niet zomaar. Hier gaat een jarenlange studie aan vooraf. Eerst zul je moeten studeren tot basisarts en daarna ga je je specialiseren tot huisarts. Maar een huisarts word je niet alleen door in de schoolbanken te zitten. Juist in de praktijk leert een huisarts in opleiding de nodige vaardigheden aan die hij/zij nodig heeft om een goede arts te worden. Maar wat mag een huisarts in opleiding allemaal doen? Mag die zelfstandig werken of onder toezicht en kan deze ook al een diagnose stellen? Dat lees je hier!
De huisarts in opleiding
Wanneer een toekomstig huisarts de basisopleiding tot arts heeft voltooid moet hij/zij zich verder specialiseren tot huisarts. Dat is een studie die je niet alleen kunt volgen door in de schoolbanken te blijven zitten. Ervaring en inzicht ontwikkeld een huisarts in opleiding door praktijksituaties. Diagnoses leren te stellen en dat leer je niet alleen uit een boekje.
Zelfstandig maar met supervisie
Een huisarts in opleiding is al basisarts. Dat wil zeggen dat een huisarts in opleiding een goed fundament heeft en voldoende medische kennis om bepaalde diagnoses te kunnen stellen. Maar er is natuurlijk altijd wel supervisie van een afgestuurde huisarts aanwezig. Als een huisarts in opleiding bij jou dus een diagnose stelt kijkt een ervaren huisarts altijd mee met de gestelde diagnose.
Dat is natuurlijk niet omdat de ervaren huisarts de huisarts in opleiding niet vertrouwd maar om ervoor te zorgen dat de zorg naar de patiënt toe kwalitatief goed is en er geen verkeerde diagnoses worden gesteld. Aan de andere kant leert de huisarts in opleiding hier ook een hoop van omdat hij/zij op deze manier ook de nodige feedback krijgt om te verbeteren waar nodig.
Welke medische handelingen mag een huisarts in opleiding verrichten?
Een huisarts in opleiding is al basisarts maar dat wil niet zeggen dat de huisarts in opleiding allerlei medische handelingen al zelfstandig mag verrichten. In principe is het zo dat eenvoudige handelingen zoals een hechting plaatsen, bloedafname, algeheel lichamelijk onderzoek, dat een huisarts in opleiding dit mag uitvoeren.
Complexe handelingen zullen dus altijd onder toeziend oog van een ervaren huisarts worden verricht. Wanneer het in het belang is van de ontwikkeling van de huisarts in opleiding dan kan het zo zijn dat de huisarts dit wel mag doen maar dan onder strikte begeleiding van een ervaren huisarts.
Weigeren van zorg
Wanneer je het geen fijne gedachte vindt om begeleid te worden door een huisarts in opleiding dan mag je dit in principe weigeren. Je bent niet verplicht om medewerking te verlenen aan het opleidingsproces van een huisarts in opleiding. Voelt het niet goed? Geef het dan eerlijk aan bij je huisarts, maar besef wel dat iedere dokter praktijkervaring nodig heeft om te leren.