Qualment

Kleine aandoeningen bij de huisarts laten behandelen. Wanneer doe je dat?

Het menselijk lichaam is sterk maar ondanks dat het menselijk lichaam sterk is kun je te maken krijgen met mankementen. Dit kan ontstaan vanuit ouderdom of simpelweg door pech omdat je een ongelukje hebt gehad of gewoon domme pech. Wanneer je lichamelijk ongemak hebt is het wel fijn als dit goed en professioneel opgelost kan worden door een arts. En gelukkig hoef je lang niet altijd naar het ziekenhuis want je kunt voor veel kleine aandoeningen bij je eigen huisarts terecht. In deze blog lees je voor welke aandoeningen je terecht kunt in het ziekenhuis.

De huisarts verleent complete zorg

Als je heel kritisch kijkt naar wat voor artsen er allemaal zijn dan zie je direct dat de huisarts een bijzonder type arts is. Een cardioloog is bijvoorbeeld gespecialiseerd op alles rondom het hart en bloedvaten, een gynaecoloog op de vrouwelijke geslachtsorganen en een MDL-arts is gespecialiseerd in de maag darmen en lever. Iedere specialist heeft zijn/haar vakgebied.

Maar een huisarts is juist op alle vlakken van het menselijke lichaam en de psyche van de mens opgeleid. Eigenlijk is de huisarts een allround dokter die van alle onderdelen van het menselijke lijf wel iets afweet. Dat zorgt er daarom ook voor dat je voor best veel aandoeningen gewoon bij de huisarts terecht kunt.

Waarom naar de huisarts met kleine aandoeningen?

De zorg heeft het gigantisch zwaar. De zorg lijdt al jaren onder het grote personeelstekort en er wordt ook altijd maar weer bezuinigd op de zorg. Dit maakt dat de werkdruk erg hoog is en met name de ziekenhuizen hebben het erg zwaar. Je wilt dus niet onnodig een extra belasting doen op het zorgstelsel als dat niet nodig is.

Er zijn een aantal aandoeningen waar je prima mee naar de huisarts kan, deze kan je hier goed in begeleiden. Denk dan bijvoorbeeld aan huidproblemen zoals eczeem of het prikkelbare darmsyndroom. Maar ook wanneer je problemen hebt met overgewicht of seksuele problemen kun je daar prima mee terecht bij de huisarts.

Chirurgische ingrepen

De huisarts kan ook kleine chirurgische ingrepen doen zoals hechtingen plaatsen, wratten of ongewenste bultjes verwijderen, de prikpil toedienen of spiraal. Uitstrijkjes maken. Er zijn enorm veel handelingen die de huisarts kan uitvoeren. En mocht er iets zijn wat de huisarts niet kan doen dan zal hij/zij jou doorverwijzen naar een specialist.

MEER TE WETEN KOMEN

huisartsen

grote aandoeningen

operaties